Kezelés - pajzsmirigy

Tájékoztató a bőrön keresztül végzett rádiófrekvenciás pajzsmirigy göb ablációhoz (RFA)

A tájékoztató ismerteti az eljárás előnyeit, valamint a lehetséges szövődményeket.
Az alábbi információk nem helyettesítik az orvosa által adott felvilágosítást, de a benne leírtak segítik, hogy kérdéseket tehessen fel a beavatkozással kapcsolatban.
 

Mi a rádiófrekvenciás abláció (RFA)?

A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják számos tumorfajta kezelésére.

Az RFA egy olyan minimálisan invazív kezelési eljárás, amely során egy vékony kezelőtűvel megszúrjuk az elváltozást, felmelegítjük, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket. Minimálisan invazívnak nevezzük azokat a beavatkozásokat, amelyek kivitelezéséhez nem szükséges a beteg számára megterhelőbb, nyitott (vágással járó) műtét.
 

Az RFA kezelés feltételei

A rádiófrekvenciás ablációt megelőzően endokrinológus kezelőorvosát tájékoztatni kell arról, hogy Ön RFA kezelésben részesül. A beavatkozás egyik fontos feltétele, hogy a beavatkozást megelőzően, a kezelendő elváltozásból 2 külön alkalommal finomtűs biopszia történjen (FNAB), és ezek citológiai vizsgálata negatív eredményt mutasson. Ezzel zárjuk ki a rosszindulatú daganat lehetőségét.
A fentieken kívül szükséges bemutatnia a TSH, FT3, FT4, és INR értékeirt valamint fül-orr gégésze, illetve altatóorvosunk szakvéleményét.

A beavatkozáshoz elengedhetetlen, hogy meggyőződjünk arról, hogy semmilyen véralvadási zavarban nem szenved, és véralvadásgátló gyógyszereinek szedését időben elhagyta. Ahhoz, hogy ez utóbbit kizárjuk, szükségünk van egy hétnél nem régebbi vérvétel leleteire. Fontos hogy tájékoztasson minket, ha valamilyen véralvadási zavarban szenved, és tudnunk kell arról is, ha bármikor ezt megelőző – akár fogorvosi kezelés kapcsán  érzéstelenítő allergia lépett fel Önnél.
A beavatkozás előtt négy órával nem szabad ennie, és innia csak szénsavmentes vizet szabad.
 

Az RFA kezelés menete

Az RFA kezelés a Premier Med Egészségközpont kezelő helyiségben történik. A műtétet egy erre szakosodott munkacsoport végzi;intervenciós radiológus szakorvos vezetésével (olyan radiológus, aki beavatkozásokat is végez). A beavatkozásnál egy intervenciós radiológiai asszisztens lesz jelen, aki az orvost segíti az előkészületekben, valamint ellátja a klasszikus asszisztensi feladatokat is. Szükség esetén aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) is biztosított.
A beavatkozás előtt az asszisztens felkéri, hogy tegye szabaddá a nyakát; nyakláncát, fülbevalóját, a területet fedő ruházatát vegye le. Amikor ez megtörténik, fel kell feküdnie a vizsgálóasztalra, és a radiológus megtervezi, hogy milyen testhelyzet a legmegfelelőbb, és melyik behatolási pont a legbiztonságosabb az Ön esetében.
Az RFA kezelést steril körülmények közt végezzük, a radiológus is steril ruházatban és kesztyűben lesz, valamint fejét és arcát védő sapka és maszk lesz rajta.
A műtéti területet antiszeptikus folyadékkal permetezi be az asszisztens (ezzel fertőtlenítve azt), majd steril textíliával fedi a szúrás környékét. Fontos, hogy ezt a steril területet már nem szabad puszta kézzel érinteni, így a nagyobb mozgások kerülendők. Ha segítségre van szüksége, jelezze az asszisztensnek!
A szúrás helye fölött lévő bőrterületre helyi érzéstelenítőt  kap, valamint a pajzsmirigy felületét is érzéstelenítjük. Ezt követően az orvos szikéjével apró szúrást ejt, és ezután vezeti be a kezelőtűt a kívánt területre. A helyi érzéstelenítő beadásakor kis feszülést, csípést lehet ugyan érezni, de ez az érzéstelenítő hatás beálltával hamar elmúlik. A kezelőtű megfelelő pozícióban való rögzítése csak tompa nyomó érzést okozhat, fájdalmat a beavatkozás alatt várhatóan nem fog érezni.
Számítson arra, hogy az előkészületekkel és utómunkálatokkal (sebkötözés, ellenőrző vizsgálatok) együtt körülbelül egy órát tölt a kezelőhelyiségben.

 

Mi történik a beavatkozást követően?

A szúrás helyére kis kötés kerül, és hűtjük a műtött területet. Ezek után a kezelőből a pihenő helységbe szállítjuk, ahol megfigyelés alatt minimum 1 órát tölt, de igénye szerint akár hosszabb időt is eltölthet. Ezután pihenésre, megfigyelésre van szükség, amely idő alatt vérnyomását többször megmérjük, és EKG vizsgálatokat végzünk. Amennyiben jól érzi magát, és az orvosis jóváhagyja, egy óra pihenés után – lehetőség szerint hozzátartozó vagy barát kíséretében- távozhat egészségközpontunkból.
 

Mik az RFA kezelés előnyei a nyitott műtéttel szemben?

Az eljárást 2006-ban vezették be jóindulatú pajzsmirigy göbök okozta problémák megoldására. Hamar népszerű lett, hiszen ugyanolyan eredményes, mint a nyitott műtét, csak az RFA nem okoz kozmetikai problémát a nyak elülső részén.

Az általunk kínált kezelési lehetőség – a nyitott műtéttel ellentétben  nem igényel altatást, és kórházi ápolást sem.

A RFA kezelés legnagyobb előnye, a fentiek mellett, a szövődmények kisebb száma, még azoknál a pácienseknél is, akiknek több társult betegsége is van.

A kezelés minimális kényelmetlenséggel és kis fájdalommal jár, szövődmények pedig igen kis százalékban fordulnak elő. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, helyén csak egy apró szúrás látszik majd, így esztétikai problémát sem okoz.
A bőrön keresztül végzett RFA kezelés esetében a betegnek csak néhány órát kell egészségügyi intézményben töltenie, összehasonlítva a nyitott műtéttel. Mind a beavatkozás, mind a felépülési idő rövid, így a páciensek gyorsan visszatérhetnek mindennapi életükhöz, munkájukhoz.
 

Mi az RFA kezelés veszélye?

A rádiófrekvenciás abláció nagyon biztonságos eljárás, de mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is vannak lehetséges szövődményei. A témában több tanulmány is készült, de a komplikációk aránya alig több mint 1%.

Ezen elenyésző számban előforduló komplikációk egyike a kezelés alatt jelentkező fájdalom. Ez a kezelés rövid időre való felfüggesztésével megszűnik, tartósabb fájdalom szinte alig fordul elő.
A beszédhang átmeneti megváltozása szintén egy lehetséges szövődmény, helyes kezelési technikával ez is elkerülhető.

Noha minimális, de fennáll a vérzés veszélye. A szúrás helyére gyakorolt enyhe nyomás ezt a vérzést az esetek túlnyomó többségében megszünteti. Amennyiben a kezelés helyén vérömleny alakulna ki, az egy-két héten belül felszívódik.

A tájékoztató célja, hogy felmerülő kérdéseinek legalább egy részét megválaszolja, és kiindulási alapot jelentsen az orvossal való párbeszédhez. További kérdéseit bátran tegye fel orvosának, törekedjen rá, hogy ne maradjanak homályos pontok a beavatkozással kapcsolatosan, hiszen együttműködésünk így lehet eredményes.

Konzultációs díj: 15 000 Ft
Az RFA beavatkozás bevezető ára a kezelés népszerűségére és Pácienseink kérésére való tekintettel 2017. december 31-ig változatlan! 490 000 Ft*
Amennyiben két oldalon szükséges a beavatkozás, a második alkalom 310 000 Ft-ba kerül.

*a göbök számától és méretétől függetlenül, amennyiben egy beavatkozással megoldható az összes abláció


Műtő
Műtő
Műtő