Jóindulatú emlődaganat (Fibroadenoma)

KEZELÉS – JÓINDULATÚ EMLŐDAGANAT

 

Tájékoztató a bőrön keresztül végzett krioablációhoz (fagyasztáshoz)

Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke, radiológus főorvos ajánlásával
 
A tájékoztató ismerteti az eljárás előnyeit, valamint a lehetséges szövődményeket.
Az alábbi információk nem helyettesítik az orvosa által adott felvilágosítást, de a benne leírtak segítik, hogy kérdéseket tehessen fel a beavatkozással kapcsolatban.
 

Mi a fibroadenoma?

 
A fibroadenomák a jóindulatú melltumorok (csomók) egyik leggyakoribb típusát alkotják. Ezek a daganatok szilárdak (nem folyadék tölti ki őket, mint a ciszták esetében), egyértelműen körülhatárolhatóak, és tipikusan kerek vagy ovális formájúak. A fibroadenomák jóindulatú elváltozások, azaz nem rákos daganatok, és nem is alakulnak át rosszindulatúvá. Idővel a méretük növekedhet, ezt általában hormonális változások okozzák.
 

Melyek a leggyakoribb tünetek?

 
A fibroadenomák egy része kitapintható a mellszövetben. Némelyik évekig nem változik, egyes esetekben azonban idővel egy golflabdánál is nagyobbra nőhetnek. Sok nő kényelmetlennek és zavarónak érzi ezeket a csomókat, amelyek időnként fájdalmasak, és érzékenyek is lehetnek. Egyes esetekben a fibroadenomák fizikailag is deformálhatják a mellet. A csomók okozta szorongás egyénenként változik.
 

A fibroadenoma észlelése

 
A fibroadenomákat leggyakrabban az emlő önvizsgálata, vagy orvosi vizsgálata során találják meg. Ilyenkor további vizsgálatok végezhetők: ultrahang, mammográfia vagy egyéb képalkotó eszköz használata, mint pl. MRI. A fibroadenomák a fizikai és a képalkotó vizsgálatok során tipikus megjelenést mutatnak, de a diagnózist legtöbbször mintavétellel meg kell erősíteni – mivel a képalkotó vizsgálatok után sem lehet minden esetben teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a daganat valóban jóindulatú.
 
 
A fibroadenoma diagnosztizálása
 
A határozott diagnózis a szövetmintavétel (biopszia) után következik. A legtöbb esetben minimálisan invazív, képalkotó eszköz által vezérelt biopsziát végeznek (minimálisan invazívnak nevezzük az olyan beavatkozásokat, melyeket új technológia segítségével végzünk, nagyobb, a testen ejtett vágás nélkül). Ezt az eljárást a kezelőorvosa a rendelőjében, helyi érzéstelenítésben végzi. Rendszerint ultrahangos vezérlés mellett bevezetnek egy biopsziás tűt az emlőbe, amivel szövetmintát vesznek. A mintát ezután elküldik egy patológusnak, aki mikroszkópos vizsgálattal megállapítja, hogy valóban fibroadenomáról vagy más típusú elváltozásról van-e szó. Az eljárást követően a nők a megszokott módon folytathatják életüket. A szövettani feldolgozáshoz általában 5-10 nap szükséges.

Milyen lehetőségeim vannak?

1. Várakozás

Dönthet úgy, hogy időszakosan tapintással ellenőrzi a fibroadenomát, hogy tapasztalható-e változás. Orvosa 6–12 havonta kontrollvizsgálatot rendelhet el, és ultrahang vagy egyéb képalkotó eszköz segítségével a tapintásnál lényegesen pontosabban ellenőrizheti, hogy a csomó mutat-e szerkezeti vagy méretbeli változást. Ha a fibroadenoma megnagyobbodik vagy kényelmetlenséget okoz, az orvosa valamilyen kezelést ajánl.

 

2. Műtét

A fibroadenomák sebészeti úton eltávolíthatók. A beavatkozást műtőben végzik: altatásban, sebészeti úton kimetszik a fibroadenomát, majd a bőrön ejtett vágást varratokkal lezárják, a későbbiekben pedig a varratokat eltávolítják. A fibroadenoma méretétől és az emlőben való elhelyezkedésétől függően a gyógyulási folyamat során az eltávolított szövetdarab helyén bemélyedés alakulhat ki, illetve az emlő mérete és alakja megváltozhat. A bőrön megmaradó műtéti heg mérete szintén a fibroadenoma méretétől függően változik.

3. Rendelőben végzett krioabláció
 
A krioabláció az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, és Magyarországon is jóváhagyott eljárás. Célja a fibroadenoma sejtjeinek elpusztítása, ezért a nyitott sebészi műtét helyett elvégezhető, teljes értékű módszernek tekinthető. Az igen alacsony hőmérséklet teljesen elpusztítja a célterületen elhelyezkedő szövetet. A krioablációs technológiát évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelése során.
A technológiát és az eljárást az elmúlt években az emlő fibroadenomáinak kezelésére optimalizálták.
 
 
A krioabláció (fagyasztás) feltételei
 
A krioablációt megelőzően a beavatkozást végző radiológus megállapítja, hogy az Ön esetében elvégezhető-e a krioabláció. Ennek egyik fontos feltétele, hogy a beavatkozást megelőzően, a kezelendő elváltozásból vastagtűs mintavétel (core biopszia) történjen, és ennek szövettani vizsgálata negatív eredményt mutasson. Ezzel teljes biztonsággal kizárjuk a rosszindulatú daganat lehetőségét. Amennyiben volt korábbi emlőbiopszia vagy bármilyen más, emlőt érintő beavatkozás, akkor annak dokumentációját is ismertetni kell a radiológussal.35 éves kor felett a mammográfiai lelet is szükséges.
Fontos hogy tájékoztasson minket, ha valamilyen véralvadási zavarban szenved, és tudnunk kell arról is, ha bármikor ezt megelőző – akár fogorvosi kezelés kapcsán – érzéstelenítő allergia lépett fel Önnél.
A beavatkozás előtt hat órával nem szabad ennie és innia.  
A páciensnek kötelessége informálni kezelőorvosát, ha terhes, vagy ha szoptat, szedett gyógyszereiről, azok mellékhatásáról, fennálló véralvadásgátló kezeléséről, és hormonpótló kezeléséről.
 
 
Mi történik a krioablációs (fagyasztásos) eljárás során?
 
A krioablációs kezelés a Premier Med Egészségközpont kezelő helyiségben történik. A műtétet egy erre szakosodott munkacsoport végzi; intervenciós radiológus szakorvos vezetésével (olyan radiológus, aki beavatkozásokat is végez). A beavatkozásnál egy intervenciós radiológiai asszisztens) lesz jelen, aki az orvost segíti az előkészületekben, valamint ellátja a klasszikus asszisztensi feladatokat is. A kezelés megtervezésében Komplex Emlődiagnosztikai licencvizsgával rendelkező szakorvos is részt vesz. Szükség esetén aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) is biztosított.
A beavatkozás előtt az asszisztens felkéri, hogy tegye szabaddá a felsőtestét; nyakláncát, fülbevalóját, a területet fedő ruházatát vegye le és öltözzön át a helyszínen kapott kezelő ruhába. Amikor ez megtörténik, le kell feküdnie a vizsgálóasztalra, és a radiológus megtervezi, hogy milyen testhelyzet a legmegfelelőbb, és melyik behatolási pont a legbiztonságosabb az Ön esetében.
A krioablációs kezelést steril körülmények között végezzük, a radiológus műtős ruhában és steril kesztyűben lesz, valamint fejét és arcát védő sapka és maszk fedi.
A műtéti területet antiszeptikus folyadékkal permetezi be az asszisztens (ezzel fertőtlenítve azt), majd steril textíliával fedi a szúrás környékét. Fontos, hogy ezt a steril területet már nem szabad puszta kézzel érinteni, így a nagyobb mozgások kerülendők. Ha segítségre van szüksége, jelezze az asszisztensnek!
A szúrás helye fölött lévő bőrterületre helyi érzéstelenítőt kap. Amennyiben erre érzékeny (allergiás) lenne, más típusú érzéstelenítőkkel is rendelkezünk, amelyek ugyanúgy alkalmazhatók. Ezt követően az orvos egy apró szúrást ejt, és ezután vezeti be a kezelőtűt a kívánt területre. A helyi érzéstelenítő beadásakor kis feszülést, csípést lehet ugyan érezni, de ez az érzéstelenítő hatás beálltával hamar elmúlik. A kezelőtű megfelelő pozícióban való rögzítése csak tompa nyomó érzést okozhat, a kezelés során húzást, nyomást, tapintást érezhet, de éles  fájdalmat a beavatkozás alatt várhatóan nem fog tapasztalni. Ha beavatkozás közben bármilyen kellemetlenség adódikl, kérjük, szíveskedjék jelezni.
A kezelőorvos a helyi érzéstelenítést követően ultrahangos vezérlés mellett a fibroadenomába irányítja a kis szondát (vékony, üreges tű).  Az igen alacsony hőmérséklet elpusztítja (ablálja) a megcélzott fibroadenomát. Számítson arra, hogy az előkészületekkel és utómunkálatokkal (sebkötözés, ellenőrző vizsgálatok) együtt körülbelül egy órát tölt a kezelőhelyiségben.
 
 
Mikor múlik el a csomó?


A krioablációs eljárás elpusztítja (ablálja) a fibroadenoma sejtjeit. Idővel a testben az elpusztult sejtek felszívódnak. A kezelt sejtek természetes felszívódása alatt a mellben egy tapintható csomó érezhető, mely idővel fokozatosan zsugorodik. A szövet felszívódásához szükséges idő a csomó eredeti méretétől és egyéb tényezőktől függően változik. Kisebb csomó a kezelés helyén ritkán megmaradhat, ami nem feltétlenül a fibroadenoma szövete, de biztosan jóindulatú folyamat. Amennyiben a kezelés után elmúlt csomó helyén vagy környékén újabb csomó keletkezne, kérjük, forduljon hozzánk vagy emlődiagnoszta szakemberhez annak kivizsgálására.
 
 
 
Mik a krioabláció (fagyasztás) előnyei a nyitott (sebészi) műtéttel szemben?

Korszerű eljárásunk esetében nincs eltávolított szövet, és az esztétikai eredmények kiválóak. Az emlő formája krioabláció után változatlan, illetve a fibroadenoma méretcsökkenéséből eredő esetleges változás lényegesen enyhébb, mint sebészi műtét esetén. Az eljárás kényelmes és fájdalommentes, mivel a hideg és a helyi érzéstelenítés elzsibbasztja a területet. Varratra nincsen szükség; mivel csak egy apró szúrást ejtenek a bőrön, egy öntapadós sebzárócsík elegendő a lezáráshoz. Ahogy a tűbiopszia után, úgy a krioabláció után is, a nők többsége azonnal visszatérhet a munkába és a megszokott módon folytathatja életét.
 
 
 
Mik az krioablációs (fagyasztásos) kezelés veszélyei?
A krioabláció nagyon biztonságos eljárás, de mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is vannak lehetséges szövődményei. A témában több tanulmány is készült, de komplikációk és mellékhatások még az irodalmi adatok alapján is alig fellelhetőek, ilyenek lehetnek a duzzanat a kezelt területen, kis fájdalom, a bőrfelület enyhe fagyási sérülése a szúrás helyén. Extrém ritkán, de előfordulhat bőrpír, gyulladás, véraláfutás, a vártnál kiterjedtebb szövetelhalás. Esetleges hegesedés, meszesedés, zsírnecrosis jelentőség nélküli, normális következményei lehetnek a beavatkozásnak.
A kezelés nem okoz maradandó fájdalmat. Az emlők mastopathiás vagy hormonális eredetű fájdalmainak kezelésre a krioabláció nem alkalmas.
 
A krioabláció semmilyen összefüggésben nincs emlőrák kialakulásával.  Fontos tudni, hogy a krioterápia nem előzi meg az élete során esetlegesen kialakuló emlőrákot, ezért rendszeres szűrővizsgálatra továbbra is járnia kell.

Mivel a beavatkozás a későbbi szoptatást akadályozhatja, ezért  kezelőorvosaink elkerülik az emlőbimbót és környékét.

A fibroadenomák gyakran többszörösek, tehát ha egyszer előfordult, akkor magasabb az esély több hasonló kialakulására a jövőben, ezért rendszeres (éves) ultrahang követés szükséges.
A kontroll vizsgálatok a beavatkozást követően egy héttel, 3 hónappal, 6 hónappal, egy és 3 év múltán esedékesek.
Jövőbeli emlővizsgálatoknál tájékoztassa a vizsgálatot végző radiológust arról, hogy ilyen beavatkozása történt.
A tájékoztató célja, hogy felmerülő kérdéseinek legalább egy részét megválaszolja, és kiindulási alapot jelentsen az orvossal való párbeszédhez. További kérdéseit bátran tegye fel orvosának, törekedjen rá, hogy ne maradjanak homályos pontok a beavatkozással kapcsolatosan, hiszen együttműködésünk így lehet eredményes.

A beavatkozás ára: 550 000 Ft

 
 
 
 
 
 
 


Műtő
Műtő
Műtő