Kezelés - érsebészet

MODERN,
BIZTONSÁGOS,
EGY TŰSZÚRÁSSAL JÁRÓ MEGOLDÁSOK A VISSZEREKRE!

MÁR MA BEJELENTKEZHET DR. SCHMAL FERENC ÉRSEBÉSZHEZ KONZULTÁCIÓRA A 06 1 803 7281-ES SZÁMON!


Alább a visszér rádiófrekvenciás, illetve ragasztásos technológiával történő kezelését mutatjuk be részletesen.

 

RÁDIÓFREKVENCIÁS VISSZÉRMŰTÉT

A rádiófrekvenciás visszér műtéti eljárás több mint 15 éves múltra tekint vissza. A hagyományos műtéti eljárással szemben, ez az eljárás mind a műtéti megterhelést, mind a kozmetikai eredményeket, mind a kórházi tartózkodási időtartamot, valamint az újbóli teljes munkaképesség visszanyerését tekintve jelentős előnyökkel jár a beteg számára.
A Premier Med Egészségközpontban végzett műtétek során az RF Medical Co. által kifejlesztett legmodernebb orvostechnikai eszközöket alkalmazzuk.

A visszerességről általában
A visszeresség kialakulásának oka, a visszerekben levő billentyűk záródásának elégtelensége. Emiatt a vér visszaáramlik a végtagba, ami a vénák tágulásához, a végtag duzzanatához, éjszakai görcsökhöz, visszérgyulladáshoz vezethet. Későbbiekben a lábszár bőrén ekcémás, pigmentált bőrelváltozás, vagy lábszárfekély alakulhat ki. Legsúlyosabb szövődményként a mélyvénás trombózist  vagy utóbbi következtében, akár a halálos szövődményként jelentkező tüdőembóliát kell megemlíteni.
Alsó végtagjainkban 2 fő felületes vénatörzs van, Az egyik a belbokánál ered, és a lábszár majd a comb belső felszínén halad a bőr és az izmok közti térben a lágyékhajlatig, ahol a mélyvénás hálózathoz csatlakozik. A másik a külbokától a lábszár hátsó felszínén fut a térdhajlatig, ahol a térdhajlati mélyvénába ömlik. A műtét célja a károsodott visszerek elzárása. Ezáltal megakadályozzuk  a mélyvénák felől a vér kóros visszaáramlását, azaz megszüntetjük a betegség kiváltó okát, azaz a vénás pangást a végtagban. Sokkal gyakoribb a belbokától a lágyékhajlatig haladó visszér megbetegedése.

Hogyan történik a rádiófrekvenciás műtét?

A rádiófrekvenciás visszérműtét a Premier Med Egészségközpontban történik, a beavatkozást érsebész-sebész szakorvos végzi. Az érsebész mellett egy aneszteziológus szakorvos, illetve egy asszisztens is végig jelen van, aki segíti az előkészületeket, és segédkezik a beavatkozás folyamán. Az asszisztens bekíséri a beteget az öltözőbe, ahol átöltözik egy általunk biztosított ruhába. A kezelést steril körülmények között steril, egyszerhasználatos eszközökkel végezzük, 
 A műtét előtt speciális jelölő tollal a tágult visszereket álló helyzetben kijelöljük. A beavatkozás kezdetekor az érintett végtagon - a térd magasságában, helyi érzéstelenítés után- ultrahang segítségével felkeressük a tágult vénát, majd egy vékony tűn keresztül rádiófrekvenciás katétert vezetünk az érbe.   A katéter pontos elhelyezkedését ultrahang segítségével ellenőrizzük, majd a véna köré annak teljes hosszában helyi érzéstelenítőt tartalmazó oldatot fecskendezünk. Ennek két funkciója van: egyrészt érzéstelenít, másrészt a véna környezetében óvja a környező szöveteket, az esetleges hőhatás okozta károsodástól. A helyi érzéstelenítés is ultrahang ellenőrzése mellett történik. Az aneszteziológus szakorvos segítségével felületes bódítást is alkalmazunk a műtéti stressz oldása, illetve a fájdalomcsillapítás kiegészítése céljából. Az érzéstelenítést követően, a rádiófrekvenciás katétert a vénából fokozatosan visszahúzzuk, miközben a katéter végén fejlődő hő hatására az ér elzáródik.
A beavatkozás eredményessége jól követhető az ultrahang képen, mert láthatóvá válik, hogy a hő hatására a vénában a vér megalvad, az érfalak összezsugorodnak, az érben a véráramlás megszűnik.
A műtét után a beteg a megfigyelőhelyiségbe kerül, ahol néhány órát tölt. Amennyiben a beavatkozás után szövődményt sem a sebész, sem az altató orvos nem észlel, és a beteg állapota minden tekintetben kielégítő, kísérővel elhagyhatja az intézményt. Távozásakor a beteg megkapja a beavatkozásról szóló dokumentációt, illetve a műtét utáni trombózis elkerülése végett 7-10 napig alkalmazott véralvadásgátló injekció receptjét.
 
A rádiófrekvenciás műtét utáni teendők otthon
Nincs szükség ágynyugalomra! Általában 2 hétig szükséges kompressziós harisnya viselése. A műtétet követő héten kontroll sebészeti szakvizsgálat szükséges, melynek időpontját előzetesen egyeztetjük. A kontroll vizsgálatig a beteg nehéz fizikai munkát nem végezhet, a teljes munkaképesség visszanyerése 1-3 hét után várható. A műtét után 2 héttel a beteg könnyebb sporttevékenységet folytathat. A pontos utasítások a betegre vonatkozóan egyedi mérlegelés után adhatóak.
A rádiófrekvenciás műtét veszélyei, szövődményei
A rádiófrekvenciás visszérműtét biztonságos beavatkozás. Azonban, mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is megvannak a lehetséges kockázatai, szövődményei. Igen ritkán, a vénaszúrás helyén vérzés léphet fel, mely nyomókötés alkalmazásával megszüntethető. Előfordulhat, hogy a kezelt vénatörzs mellett futó bőrideg hő által okozott sérülése miatt a belboka környékén átmeneti zsibbadás, égő érzés, igen ritkán tartós érzészavar jelentkezhet. A kezelt véna lefutásának megfelelően kialakulhat egy tapintható, bizonyos esetekben érzékeny köteg, mely helyi kezeléssel megszüntethető. Hasonlóképp a műtét után az oldalágakban kialakulhat felületes visszérgyulladás, ami szintén különösebb kezelés nélkül szanálható. A lábadozási szakban az operált végtagon átmeneti duzzanat, feszülő érzés jelentkezhet.

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni?

A műtét után fellépő láz, a végtag hirtelen megduzzadása, lüktető fájdalma, mellkasi fájdalom, nehézlégzés esetén azonnal hívni kell az egészségközpontot.
 
Mik a műtét feltételei
A műtét alapvető feltétele az ép mélyvénás keringés. Ezt előzetesen a duplex scan ultrahang vizsgálattal igazoljuk. A műtét előtt 2 hétnél nem régebbi laboratóriumi, EKG, belgyógyászati kivizsgálási eredmény birtokában aneszteziológussal történő konzultáció szükséges. Bizonyos esetekben 6 hónapnál nem régebbi mellkas röntgen vizsgálati lelet is szükségessé válhat.
Helyi érzéstelenítő allergia esetén a helyi érzéstelenítés nem végezhető el. Lezajlott mélyvénás trombózis esetén a műtét elvégezhetőségét a mélyvénás keringési viszonyok határozzák meg. Súlyos, úgynevezett posthromboticus szindróma esetén a műtét általában ellenjavallt. A véna főtörzs extrém tágassága esetén a műtét technikai okok miatt  szintén nem végezhető el.
A műtét előtt készült laboratóriumi vizsgálatok során észlelt kóros leletek, illetve súlyos társult betegségek / véralvadási zavarok, ismert súlyos szív vagy tüdőbetegség / esetén az ERFA műtétet ambuláns körülmények között elvégezni nem lehet.
A műtétet megelőző nap könnyű vacsora után folyadék fogyasztása éjfélig megengedett. 
Éjféltől enni, inni tilos. Ha a beteg ettől eltér, a műtét nem végezhető el! Rendszeresen szedett gyógyszerei alkalmazásáról a műtétet megelőző időszakban az operáló orvossal történő egyeztetés során kap információt. 

A műtét elvégzésének, vagy annak elmaradásának előnyei, hátrányai,   

A műtét ambulánsan végezhető, nem fájdalmas, kis kockázatú beavatkozás, a lábadozási periódus rövid és kifogástalan esztétikai eredményű. A beavatkozás után a visszér betegséggel kapcsolatos panaszok fokozatosan csökkennek, megszűnnek. A kellő időben elvégzett műtéttel megelőzhetjük a gyakori visszérgyulladások, a krónikus vénás elégtelenség és a lábszárfekély kialakulását. A megfelelő eredmény eléréséhez fontos a végtag fokozatos terhelése, a kompressziós harisnya utasítás szerinti viselése, az életmód előírások pontos betartása. A műtét elmaradása a visszeres panaszok fokozódásával jár, kialakul a krónikus vénás elégtelenség kórképe, melynek legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély kialakulása. Ilyenkor a műtét  vagy már nem végezhető el, vagy jelentős kockázatnövekedéssel jár.

Miért válasszuk a modern endovénás rádiófrekvenciás visszérműtétet?
A hagyományos visszérműtétek során mind a belbokánál, mind a lágyékhajlatban  műtéti feltárásra van szükség, emellett a tágult oldalágakat is külön metszésekből látjuk el. A vénafőtörzset pedig az érbe vezetett szondával távolítjuk el, azaz kihúzzuk, mely során jelentős szöveti sérülést okozunk. Ez utóbbi komoly bevérzésekkel, műtét utáni fájdalommal jár. A műtéti sebek miatt fennáll a sebfertőzés veszélye is. A  varratokkal egyeztetett műtéti sebek miatt a tisztálkodás is nehezített. 
Ezzel szemben a rádiófrekvenciás visszérműtét helyi érzéstelenítésben végezhető, minimális fájdalommal jár. Nincsenek műtéti sebek. Az esztétikai eredmények kiválóak. A műtéti szövődmények aránya elenyészően alacsony. A műtét után néhány nappal a beteg visszanyeri teljes aktivitását. A nemzetközi szakirodalom szerint a rádiófrekvenciás műtét után a visszeresség kiújulási aránya megegyezik a hagyományos eljárásokéval. Egyes szerzők szerint még kisebb is!
 
Miért nem csak endovénás rádiófrekvenciás műtétet végeznek mindenhol?
A vénasebészet palettáján új műtéti eljárások jelentek meg, melyek egyike a rádiófrekvenciás endovénás visszérműtét. A modern technikai hátterű és jelentős eszközigényű, egyszerhasználatos katéterrell végezhető eljárás  sokkal drágább, mint a hagyományos műtét , A társadalombiztosítás jelenleg ezt nem fedezi.  Ezért az eljárás teljes költségét a betegnek kell állnia. Azonban, ha figyelembe vesszük azt, hogy a munkából kiesett idő jelentősen csökken, a műtéttel járó kényelmetlenség, fájdalom sokkal kisebb,-nem beszélve a kiváló kozmetikai-esztétikai eredményekről-  a modern műtétek felé billen a mérleg nyelve.
Reméljük, az ismertető elolvasása során a betegséggel és a műtéttel kapcsolatban kellő felvilágosítást adtunk.
Amennyiben még kérdése- kérése van,  a konzultáció során kérdezze  a kezelő orvosát, hogy ne maradjon semmiféle bizonytalanság, ami az eredményes közös munkát akadályozhatná.


Konzultációs díj: 15 000 Ft
Az ERFA beavatkozás 2019. május 31-ig akciósan
                                                                                                     450 000 Ft / 1 láb    HELYETT 340 000 Ft / láb
                                                                                                     500 000 Ft / 2 láb    HELYETT 380 000 Ft / 2 láb

SZÖVETRAGASZTÁSOS VISSZÉRMŰTÉT


A legújabb, és talán a legkisebb megterheléssel járó eljárás a visszértágulatok kezelésének palettáján a VenaSeal kezelés, azaz a ragasztóanyaggal történő műtéti beavatkozás. A módszer az Egyesült Államokban 2015-ben került befogadásra, hazánkban pedig 2016 óta alkalmazzák.

A technikai fejlődés lehetővé tette, hogy egy speciális, orvosi szövetragasztó anyagot használjanak a visszérbetegségek gyógyításában. Az új, modern műtéti eljárás lényege, hogy a ragasztóanyag a tágult visszereket kizárja a keringésből. A ragasztóanyag a vérrel érintkezve azonnal egy rugalmas anyagot képez, aminek nincs káros hatása a szervezetre. A klinikai vizsgálatok alapján a szervezetbe bejuttatott ragasztó teljesen biztonságos.

A műtét ambulánsan történik, steril körülmények között érsebészeti vizsgálatot követően, egy egyszerhasználatos, speciális eszköz segítségével. Az előzetes érsebészeti konzultáció azért szükséges, hogy a beteg számára a lehető legjobb beavatkozási módszert javasolja.

A ragasztásos eljárás nem igényel altatást, kórházi tartózkodást, a szervezetet megterhelő fájdalmas beavatkozást, sőt nincs szükség a  beavatkozást követően semmiféle utókezelésre, nem úgy mint a többi eljárás esetében.

Hogyan történik a műtét?

A műtét előtt, álló helyzetben ultrahang segítségével kijelölik a beteg vénát. A műtőben a beteg végtag steril izolálását követően a tágult fő felületes vénát a lábszáron vagy a térdtájon  megszúrják, (a szúrás helyére 1-2 ml helyi érzéstelenítő oldatot fecskendeznek) majd vezetődrótot helyeznek fel. A drót segítségével a ragasztó bevitelére szolgáló katétert- ultrahang ellenőrzése mellett- a lágyékhajlatig vezetik fel, majd a katéteren keresztül ezután szakaszosan adagolva a ragasztóanyagot, összezárják a vénát.

A műtétet követően a beteg felkelhet, azonnal visszatérhet a normál életviteléhez, semmiféle egyéb megkötés, teendő nincs. A beteg gyakorlatilag azonnal munkaképes, sportolhat is, nem kell kompressziós harisnyát viselnie, és szükségtelen a trombózis megelőzésre szolgáló injekciós kezelés is. Az esetlegesen tágult oldalágak nagy része 10-12 héten belül spontán visszahúzódik. Amennyiben még esztétikai okokból további kezelésre van szükség, ez a kontrolvizsgálat alkalmával szkleroterápiával elvégezhető.

A beavatkozás minden tekintetben a többi visszérkezelési eljárással megegyező eredményességgel alkalmazható. Az elmúlt években több ezer beteget kezeltek ezzel a módszerrel világszerte, előnye a teljes műtéti fájdalommentesség  az azonnali mobilitás. Az esetek 5-15 %-ban jelentkezhet gyulladásos reakció, mely kompressziós, illetve helyi gyulladáscsökkentő kezeléssel gyógyítható.  

Az endovénás, éren belüli modern ragasztásos műtét előnyei:
- a műtét ambulánsan elvégezhető
- nem szükséges gerincközeli érzéstelenítés vagy altatás
- minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között,
- a műtét után közvetlenül felkelhet, lábra állhat a beteg,
- a műtét után akár azonnal munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak
- kitűnőek az esztétikai eredmények

A beavatkozások során használt egyszerhasználatos eszközök drágák, melyeket jelenleg az állam (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - NEAK) nem finanszíroz, így a kezelés költsége a beteget terheli. Azonban a beavatkozás árát a fent említett előnyök sokszorosan kompenzálják, ha figyelembe vesszük a munkából kiesett időt, a műtéttel járó kényelmetlenséget, fájdalmat és az esztétikai eredményeket is, a mérleg a modern ragasztásos beavatkozás javára billen.

Bevezető ár: 610 000 Ft/ 1 láb
                     710 000 Ft/ 2 láb

Lézeres visszérműtét
 
A lézeres eljárás hasonlóképp a rádiófrekvenciás műtéti eljáráshoz a modern úgynevezett endovénás műtéti beavatkozások közé tartozik. A lézeres beavatkozás minden olyan betegnél alkalmazható, akik a rádiófrekvenciás műtét feltételeinek megfelelnek. Azon esetekben ahol a visszerek tágulata meghaladja a 12 mm-t, és nem nagyobb 20 mm-nél, ott csak a lézeres megoldás jön szóba, mivel az érfal ezzel a technikával nagyobb, és szabályozható hőenergiával roncsolható el.  A beavatkozás lényege, - ugyanúgy, mint a rádiófrekvenciás és a vena seal ragasztásos műtéti eljárás esetén- hogy helyi érzéstelenítésben vagy felületes bódításban egy üvegszálas katétert ultrahang vezérelve a tágult vénába vezetünk a lágyékhajlatig, a tágult véna törzsnek a mélyvénába való beömléséig.  Ezt követően a katétert szakaszosan visszahúzva a lézerfény energiájával -ami a vénában hővé alakul-, a  visszeret elzárjuk.
Ebből következik, hogy mind az eljárás menete, mind az eljárás utáni teendők, csak ügy, mint a eljárás  veszélyei és esetleges szövődményei, megegyeznek a rádiófrekvenciás műtétek ismertetőjében leírtakkal.
 
Egészségközpontunkban a Biolitec Leonardo Dual 100 készüléket használjuk, amely ma Magyarországon a legmodernebb lézerfény generátor eszköz. Az egyszer használatos katéter a vénában két gyűrűs technológiával, körkörösen sugározza a lézerfényt, ami az eszköz hatékonyságát tovább növeli.
 
A beteg 2-3 nappal a beavatkozás után már munkaképes. Egy hétig napi egy alkalommal véralvadásgátló injekciós kezelést alkalmazunk, emellett 2 hétig kompressziós harisnya viselése szükséges. 2 héttel a műtét után a beteg már könnyebb sporttevékenységet is folytathat.
 
Természetesen a beavatkozás előtt érsebészeti szakvizsgálat történik, amelynek során a szakorvos dönti el, hogy melyik eljárás a legmegfelelőbb a beteg számára.
 


Műtő
Műtő
Műtő